Hopp til innholdet

Historien om Grüner IL

Fotballkamp på Dælenenga i 1925. (Foto: Nasjonalbiblioteket/Wikipedia)

Grüner har en storslagen historie. Dagens klubb er en sammenslutning av fem tidligere Grünerløkka-klubber: Dæhlenengen Ski- og Ballklubb, Ball- og Skiklubben av 1914 (B14), Sportsklubben Strong, Sportsklubben Spero og Hugin.

Av Vegard Holm, skrevet ved Grüners 90-årsjubileum i 2004.

Strong: Oslo-mestere i fotball 1929

I perioden mellom de to verdenskrigene (1918-1940) kjempet Strong med de beste fotballagene om å være beste seniorlag i Oslo. Og i 1929 lykkes det å vinne den gjeveste serien og bli Oslos beste fotballag.

Strong slo lag som Lyn og Frigg. Det eneste tapet kom for Vålerenga, som til tross for seieren over seriemesterne måtte ta til takke med femteplassen.

Tabellen ble slik:
1. Strong          10 poeng
2. Frigg             9 poeng
3. Lyn               8 poeng
4. Dælenenga    8 poeng
5. Vålerenga     7 poeng
6. Gjøa             6 poeng
7. Trygg            6 poeng
8. B14              2 poeng

Dette var Oslos åtte beste fotballag i 1929, og det må ha vært et veldig godt miljø for fotball rundt Dælenenga idrettsplass på denne tida. Hele tre av de fire lagene som i 1952 ble til Grüner spilte i den øverste divisjonen. Spero, det fjerde laget som gikk sammen til Grüner i 1952, var med i Arbeidernes Idrettsforbund.

B14 inntar ishockeytoppen

Allerede i den andre sesongen B14 hadde ishockey på programmet greide laget å kvalifisere seg til den øverste divisjonen, – kalt Norgesserien – som det heter i jubileumsskriftet ved 25 årsfeiringen i 1939.

Sesongen 1937/1938 var svært god, men da kvalifiseringskampen til øverste divisjonen skulle spilles mot Frisk Asker hadde vårluften satt inn og kampen måtte utsettes til neste sesong. For 66 år siden var det nemlig verken innendørshaller eller kunstfrosne ishockeybaner.

Da kampen ble avviklet i sesongen 1938/1939 ble Frisk Asker slått med 3-2 og B14 var dermed klare for sin første sesong i kamp mot de beste ishockeylagene.

Foran ishockeysesongen 1937/38 kunne klubben kjøpe nye drakter til ishockeylaget. Takket være utloddinger og annen pengeinnsamling gikk man til innkjøp av drakter som ”har fått den mest smigrende omtale, og blitt betegnet som de flotteste nogen ishockeyklubb hittil har fremvist”, heter det i beretningen fra 1939.

Den første sesongen i øverste divisjon vant B14 tre av sine seks kamper og endte dermed på tredjeplass i sin pulje, bak Trygg med samme poengsum, men dårligere målforskjell. Grane, som også ble Norgesmestre ved å slå Hasle 1-0 i finalen, vant puljen med bare seire. Strong kom på tredje plass i sin pulje med 5 poeng (1 seier, 3 uavgjorte og 2 tap).

De første bandymestrene i Norge

Når vi denne gang skriver om de første bandymestrene er det kanskje ikke helt riktig å si det på den måten. Det som er riktig er at B14 ble den første klubb som ble Norgesmester i 11-mannsbandy.

I 25-årsskriftet til B14 som ble gitt ut ti år etter denne store prestasjonen heter det: ”At dette spill med en gang skulde binge vår klubb slik ære allerede første sesong, hadde vel de færreste tenkt sig muligheten av. Det er vanskelig å skaffe treningskamper, og resultatet var to nederlag i kretskampene. Hva guttene imidlertid høstet av erfaring i disse to kamper var nesten utrolig, og da vi så neste gang stilte til kamp, nu i Norgesmesterskapets første runde, var det ganske annerledes saker der blev vartet op med. Det blev seier her og i de efterfølgende kamper inntil mesterskapet var vårt. Denne innsats skaffet oss H. M. Kongens pokal.”

Bandymestre i Norge er det blitt kåret helt siden 1912, men da i 7-mannsbandy som ble spilt i perioden 1908 til 1928 (før 1908 ble det brukt 11 mann på laget). 7er-bandy ble da også kalt hockey og organisert av Norges Ishockeyforbund som ble stiftet i 1920 av klubber fra Oslo, Drammen, Rjukan og Trondheim.

Først i 1929 gikk man altså over til 11er slik vi kjenner sporten i dag, og man fikk ryddet opp i begrepene. Navnet til forbundet ble også endret i 1929, – til det riktige Norges Bandyforbund. (Og det riktige ishockeyforbundet kunne bruke riktig navn da det ble stiftet i 1934.)

Bandy ble først spilt i Norge i tida rett før 1900, men døde ut. I 1903 spilte fire svenske klubber oppvisningskamper i Oslo (som da het Kristiania). Den første internasjonale klubbkampen i Norge ble spilt i 1907 mellom Christiania Skøiteklubb og det russiske laget St. Petersburg EV som slo nordmennene 12-0.

Ellers skal både vikingene og indianerne ha spilt bandy, eller i allefall skal de ha løpt på isen med en trekølle i hånda i kamp om en hard trekule. Og hva annet kan dette være enn forløperen til dagens bandysport.

Vil du lese mer om bandyens historie ta en titt innom Skeid bandy, der Tor Audun Sørensen har skrevet en større artikkel.

Norgesmester i ishockey sesongen 1947/1948

Grüner – eller helt korrekt: Strong – ble Norgesmester og seriemester i ishockey i sesongen 1947/1948. Ishockeyen var da en ung idrett som bare hadde holdt på i Norge siden vinteren 1934/35, avbrutt av fem års okkupasjon.

Norges Ishockeyforbund ble stiftet 18. september 1934 av sju Oslo-klubber og tre klubber fra Trondheim. Strong var en av klubbene og Anton Christiansen representerte klubben i det første hockeystyret. Helge Ladim representerte Strong i dommerkomiteen. I tillegg til Strong var følgende klubber med på å stifte Norges Ishockeyforbund: Forward, Furuset, Gjøa, Hasle, Holmen, Trygg, NTHI (Trondheim), Trond (Trondheim) og Trondheim. De tre klubbene fra Trondheim deltok ikke på stiftelsesmøtet.

Strong ble i den første ishockeysesongen i 1934/1935 nummer tre i serien, Trygg ble Norgesmester. Også en annen av Grüners opprinnelige klubber – B14 – tok ishockey på programmet og i de to siste sesongene før 2. verdenskrig var både Strong og B14 med i Hovedserien som besto av åtte lag.

1914 – Grüner 90 år – 2004

I 1952 samlet tre Grünerløkka-klubber seg og tok navnet Grüner Idrettslag. De tre klubbene var Ball- og Skiklubben av 1914 (B14), Sportsklubben Strong og Sportsklubben Spero. B14, som var den eldste, ble stiftet 1. januar 1914, derav stiftelsesdatoen til Grüner.

En fjerde klubb med røtter på Grünerløkka, Dæhlenengen Ski- og Ballklubb hadde slått seg sammen med Strong allerede i 1940, slik at det egentlig er riktig å si at det var fire tradisjonsrike Grünerløkka-klubber som slo seg sammen i 1952.

I 1969 slo Grüner seg sammen med Hugin slik at det i dag er fem tidligere idrettslag som utgjør røttene til klubben, og dermed også det som gir klubben dens historiske tradisjoner. 

2007 – Grüner Fotball IL

I september 2007 ble Grüner omdannet til et allianseidrettslag. Med dette ble Grüner AIL en “paraply” i en alliansestruktur med tre selvstendige idrettslag: Grüner Fotball, Grüner Håndball og Grüner Ishockey.

De tre idrettslagene har felles identitet med lilla drakter og Grüner-emblemet, men adskilt økonomi og egne styrer. Alle medlemmene i Grüner Fotball IL er også medlemmer i allianseidrettslaget og kan delta på årsmøtet.