100 år med fotball på Dælenenga

Lørdag 26. august 2017 er det akkurat 100 år siden Lyn og Trondheimsklubben Brage møttes til den første offisielle fotballkampen på Dælenenga. Les historiske artikler.

Lørdag 26. august 2017 er det akkurat 100 år siden Lyn og Trondheimsklubben Brage møttes til den første offisielle fotballkampen på Dælenenga. Fortsatt er Dælenenga preget av fotballaktivitet og er hjemmebane for Grüner fotball som har i overkant av 500 aktive fotballspillere og den ett hundre år gamle banen har sprengt kapasitet.

– Banekapasiteten er vårt største problem når det gjelder å gi et bra tilbud til alle barn og unge som har lyst til å spille fotball, sier leder i Grüner fotball Jon Hernæs.

Han syntes det var særdeles framsynt av bystyret i Kristiania å sette av Dælenenga til idretten, og setter sin lit til at vår tids politikere klarer å skaffe mer banekapasitet og en flerbrukshall på Dælenenga.

Der hvor fotballbanen på Dælenenga ligger tok teglverket i Teglverksgata ut leire som de brente til murstein og takstein som den nye bydelen Grünerløkka ble bygd av. 

I 1914 var Grünerløkka for det meste utbygd og bystyret bestemte seg for å bygge to idrettsplasser i byen Bislett og Dælenenga. De mente at fordi byens befolkning hadde fått så mye fritid var det viktig å gi fritiden et positivt innhold.

Dælenenga ble åpnet i 1916, og den ble sprøytet gjennom vinteren. Det første offisielle arrangementet var Njaals juniorstevne i friidrett 22. juli 1917, men 26. august 1917 var det klart for den første offisielle fotballkampen. NM andre runde mellom Lyn og Brage fra Trondheim. Lyn vant 3-1. Denne kampen ble spilt klokka 13. Klokka 17.00 var klart for den første lokale kampen mellom Strong og Trym. Strong vant, men resultatet er ukjent.

Strong var en av klubbene som i 29. oktober 1952 gikk sammen og dannet Grüner idrettslag.

I 1997 kom det første kunstgressdekke på Dælenenga

 

Banedekket på Dælenenga var koksgrus, og det var koksgrus på banen helt fram til 1997 da Dælenenga som en av de første banene fikk kunstgress. Det ble utslitt og etter femten års bruk ble det byttet i 2012. I dag er det undervarme under fotballbanen slik at det er mulig å spille fotball på banen hele året.

Dælenenga var også olympisk arena under OL i Oslo i 1952 med både ishockey og bandy-kamper.

Fra 1929 til 1946 var det en velodrom på Dælenenga. I årene fra 1947 til 1968 var banen kjent som senter for speedway i Norge.

Aftenpostens artikkel om Dælenenga og Bislett fra 7. august 1917:

Aftenpostens artikkel i forbindelse med åpningen av Dælenenga i 1917.

©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift